Am stat de vorba cu Alina Zaharia si am descoperit o fire romantica, indragostita de personajele lui Jane Austen si de natura. Urmeaza o poveste despre un om care a renuntat la o viata corporatista in Bucuresti, pentru linistea unui orasel de munte si o pasiune descoperita inca din copilarie.
1. Cateva cuvinte despre Alina Zaharia
Magazinul Alina Zaharia, botezat mai nou AliZaria Jewelry este in primul rand o parte din sufletul meu si o forma de a ma exprima prin fir de cupru si pietricele colorate. Pentru cei care nu l-au vizitat, AliZaria este un magazin de bijuterii si accesorii mestesugite in intregime manual deschis tuturor celor care apreciaza lucrurile facute cu pasiune.
Am 29 de ani si acum locuiesc in Piatra Neamt dupa o viata corporatista in Bucuresti, placuta de altfel insa, cand l-am nascut pe baietelul meu, Luca, Piatra a fost solutia pentru o viata de familie tihnita si linistita.
2. Cand a aparut pasiunea pentru creatiile handmade si care sunt sursele de inspiratie?
De mica mi-a placut sa mesteresc cate ceva, fie ca faceam tablouri cu pene si paiete pentru cei dragi sau ma concentram ca fiecare cruciulita sa iasa perfect pe etamina cand coseam ghiocei pentru felicitarile de 8 martie sau mai tarziu cand lucram goblenuri la comanda pentru a-mi face banii de buzunar pentru vacanta.
Bijuterii am inceput sa fac intamplator. Prin 2006 am cumparat de la supermarket o nuca de cocos si pentru a ajunge la miez am spart coaja cu ciocanul. Cioburile mi s-au parut asa frumoase incat am vrut sa le dau o pata de culoare si le-am pictat. Apoi, cioburile ornamentale au devenit pandantive si aveam asa multe incat, pana la a vinde nu a fost decat un pas. Apoi, am descoperit lutul ce se usuca la aer si a fost o incantare sa-l modelez si sa-i dau viata conform imaginatiei. Pana de curand am facut sute de cercelusi pictati, masti – pandantive, bratari, brose si martisoare.
De un an insa am descoperit firul de sarma de cupru si a devenit un viciu: ”off… sarmele tale” cum spune sotul meu, cand nu mai aud sau vad ce-i in jurul meu. Inspiratia vine din orice ma inconjoara: culori, forme, insa, materialul prin duritatea si consistenta lui imi ghideaza procesul de creatie.
Medalion turcoaz
3. Artisti favoriti (pictura, literatura, muzica, design vestimentar etc.)
Referindu-ma la literatura, as mentiona ce-a ramas vivid in mintea mea de-a lungul timpului: romantismul si finetea conturarii personajelor – Emily Bronte, Jane Austen, insolitul si comicul ivit din absurd – Eugen Ionescu, fascinatia pentru divinitate – John Fowles, Osho - care a fost oglinda mea si Milan Kundera.
In ceea ce priveste muzica am ceva piese de suflet ce vin de la: Creedence Clearwater Revival, Janis Joplin, The Beatles, The Doors, Nirvana, Anathema, Lake of Tears, Pearl Jam si Urma.
Ca si designer de produs o admir mult pe Iza Malczyk, care dupa parerea mea este cu adevarat un artist extraordinar.
4. Care sunt pasii pe care ii urmezi in realizarea unei creatii?
Ceva pasi mai bine stabiliti sunt atunci cand lucrez pe comanda, cand clientul porneste de la o piatra anume sau chiar de la un anume design pe care doreste sa-l personalizez. In momentul cand creez ceva nou pornesc de la o idee, o imagine pe care o am in minte. Nu-mi fac schite pentru ca ceea ce vizualizez nu-i foarte clar si de aceea ma las surprinsa si ma orientez pe parcursul procesului. De regula, imi iau o piatra care-mi face cu ochiul, hotarasc cam ce-ar putea sa fie, imi tai cateva bucati de sarma si m-apuc de lucru.
5. Materiale si tehnici folosite (Am vazut ca sarma de cupru este materialul preferat )
Lucrez cu pietre naturale care-mi plac foarte mult si fir de cupru prin tehnica wire wrapping. Prefer sarma de cupru deoarece are o flexibilitate si o maleabilitate care-mi permit sa-i dau forma potrivit imaginatiei dar, de foarte multe ori ea insasi prinde viata.
Set contraste
Set “Deep Green”
6. Cum te simti atunci cand creezi un obiect handmade?
Cand lucrez ma deconectez, ma refugiez de tot ce-i in jurul meu, atentia mea este focusata doar pe firul de cupru care se invarte si prinde contur. E un moment doar pentru mine care ma energizeaza si daca rezultatul e multumitor si trece de normele mele de calitate atunci, e … perfect.
7. Atelierul in imagini
Spatiul meu de lucru nu poate avea denumirea de atelier. Toata “averea” mea e reprezentata de cateva cutii de pietricele, un cosulet incapator de sarma de toate dimensiunile, nuantele, emailata sau natur si cateva unelte, nu multe pentru ca-mi place sa lucrez mult cu mainile pentru a nu zgaria suprafata sarmelor.
8. Care este trasatura definitorie a creatiilor tale?
Cred ca simplitatea si ma refer la efectul final nu la procesualitatea in realizare pentru ca imi plac foarte mult creatiile unde e nevoie de migala si rabdare. Bijuteriile pe care le realizez sunt asa cum le-as purta eu: simple, deloc incarcate, discrete, delicate, cu gust, casual dar si elegante .
Bratara “Cupru – pur si simplu”
Set rosu aprins
Set turcoaz
9. Carui tip de persoana se adreseaza creatiile Alina Zaharia?
De regula purtam bijuterii pentru a ne defini, pentru a ne exprima sau pentru a ne evidentia si cred ca oricine poate fi la un moment dat in starea AliZaria.
10. Hobby sau afacere?
E mai mult decat un hobby acum, e o “afacere cu juma’ de norma” si intr-un fel, asa as vrea sa ramana pentru ca imi doresc sa am timp si pentru alte proiecte pe care nu le-am pus inca pe hartie si n-as renunta la domeniul de studiu – psihologia.
11. Ce parere au cei apropiati despre aceasta activitate a ta?
Cu totii au o atitudine incurajatoare si pentru asta le multumesc.
12. Planuri de viitor ca designer
Designer? Ce cuvant mare! Imi doresc sa invat lucruri noi si sa experimentez ce inseamna sa topesti metale. As vrea sa incerc sa lucrez cu cat mai multe fire iar capetele sa nu mai fie o problema ca tre’ sa le pitesc sau sa le transform in spirala, ci sa le topesc si sa le dau forma estetica. Aceasta ar fi o noua etapa pentru mine. Apoi, vom vedea.
13. Ce inseamna Crafty pentru tine?
Crafty este o un loc de prezentare . Este un loc unde pot aduna reactii si pareri privitoare la munca mea. Este un loc unde ma reflect in altii, ma compar si ma diferentiez . E un loc unde te incarci cu energii bune cand admiri lucrurile frumoase pe care foarte multi artizanii le fac si un loc de unde sa te ”infrupti “ cu furnituri frumoase.
14. Trei magazine preferate de pe Crafty
15. Ce sfaturi le dai designerilor aflati la inceput de drum?
Sa aiba incredere in ei pentru ca fiecare are un potential creator care merita dezvoltat si daca totul se face cu pasiune si drag o sa apara si rezultatele dorite.
16. Ce crezi despre handmade-ul romanesc?
Am observant ca piata handmade romaneasca a luat o mare amploare in ultima perioada, sunt multi artizani si designeri talentati si se organizeaza din ce in ce mai multe targuri, ceea e bine. Totusi, stim cu totii ca handemade-ul la noi nu este valorizat asa cum trebuie insa, as vrea sa pastrez o nota optimista si cine are ochi sa vada, vede, apreciaza si sustine handmade-ul romanesc.
17. Pe final…
Va multumeac pentru acest interviu si va doresc tuturor zile minunate de toamna.
Ma puteti gasi si aici:
http://www.facebook.com/pages/AliZaria-Jewelry-by-Alina-Zaharia/366541971951?ref=tn_tnmn
Leave a Comment
Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!