Sa luam o situatie in care ne regasim cu totii: am creat un produs handmade, ne place cum a iesit si vrem sa-l aratam si altora, care pot deveni astfel potentiali clienti.
Ce avem noi de facut este in primul rand sa facem o poza sau mai multe acestui produs, sa-i adaugam o descriere si un pret si sa-l lasam sa “plece in lume”. Din ce am observat eu, nu toata lumea da atentie acestui aspect, si anume prezentarea produsului, astfel incat sa atraga atentia si sa fie perceput ca frumos, pufos sau ca avand orice alte proprietati caracteristice lui.
Procesul de fotografiere al produsului este unul care ia de regula mai mult timp decat ne-am astepta: aranjarea fundalului si a bijuteriilor de fotografiat (sau a altui produs handmade), aranjarea lor astfel incat lumina sa pice bine pe ele, pozele din diferite unghiuri, editarea mai apoi a pozelor obtinute. Din aceasta cauza m-am gandit sa va prezint un mic tutorial, cu metoda mea de lucru, in speranta ca va fi utila si va va face munca mai usoara.
Urmatorul tutorial se adreseaza celor care vor sa isi imbunatateasca procesul de fotografiere, prin cateva sfaturi practice pentru fiecare etapa. Nu in ultimul rand am adaugat cateva trucuri de editare fotografie, care nu trebuie sa lipseasca din “arsenalul” unui designer.
Bratara “Ink Drops”
Sa le luam pe rand
1. Aparatul foto
Este suficient un aparat digital compact. In general va sfatuiesc sa evitati telefoanele mobile, nu au capacitate suficienta pentru a obtine o poza satisfacatoare.
Important este sa nu uitam sa folosim modul “macro” (acea floricica care apare undeva probabil si la voi pe aparat), folosita pentru fotografierea de aproape.
Foarte importante sunt si setarile – trebuie sa nu uitam de ISO si White balance (WB).
a) ISO este util cand beneficiem de ceva mai putina lumina, eu as spune ca o valoare de 200 sau una de 400 este foarte buna. Nu incercati o valoare mai mare, deoarece veti obtine o fotografie cu granulatie mare – “purici” adica
b) White balance (WB) indica aparatului in ce conditii de iluminare facem poza: soare, umbra, bec – si ajuta la obtinerea unor culori cat mai apropiate de original.
Aceste setari le gasiti desigur in meniul aparatului si depind de fiecare model in parte.
2. Fundalul
Dupa cum am spus mai sus … e suficienta o coala de hartie alba mare. Sau neagra, in functie de bijuteria pozata.
O alta posibilitatea este o panza intr-o singura culoare, fara model, pe care sa o dispunem in falduri.
Evitati pe cat posibil materialele cu modele, inflorate, scoicile, revistele etc. Orice distrage ochiul de la bijuterie trebuie “exilat”.
In schimb se pot folosi petale, o floare in tonuri neutre (crem de exemplu), margelute din compozitia bijuteriei imprastiate intr-un colt al fotografiei (nu imediat langa bijuterie), un pic de dantela la fel la ceva distanta, sa nu incurce.
Atentie, trebuie sa aveti fundalul suficient de mare, astfel incat sa nu apara colturi “golase” in poza! Un fundal cat mai uniform concentreaza atentia pe bijuterie.
3. Lumina
Aici este problema cea mai mare. Daca avem o camera luminoasa dimineata, e perfect.
Se pune bijuteria undeva la umbra – nu direct in lumina soarelui. Ei bine, umbra asta o putem crea noi. Un cearceaf alb prins la fereastra – care poate servi si ca fundal – si bijuteria noastra pe pervaz si profitam la maxim de lumina naturala.
In schimb este mai greu noaptea sau pe inserate. Se pot folosi si lampi indreptate spre perete, care sa lumineze indirect zona de fotografiere. Ele trebuie aranjate astfel incat sa-si anuleze reciproc umbrele aruncate – se evita astfel o umbra prea “lunga”.
Eu in acest caz folosesc un cort foto si 3-4 lampi dispuse in jurul lui. Cortul foto este un cub din panza, cu o latura decupata ca sa am pe unde poza. De asemenea am un blitz profesional care ma ajuta sa obtin poze cat mai albe. Chiar si asa tot trebuie sa editez putin fotografiile ca sa obtin ceea ce-mi doresc.
Sfatul meu este sa evitati folosirea flashului cand faceti poze, pentru a nu incarca poza cu umbre puternice, care distrag atentia. Cel mai bine este sa folositi lumina indirecta, dupa cum am explicat mai sus: umbra soarelui sau o lampa indreptata spre un perete apropiat.
O mica nota inainte de etapa finala: faceti mai multe poze bijuteriei, nu doar 1 sau 2. Exista riscul sa nu va iasa din prima, deci macar 4 poze sunt necesare. As spune chiar 10, in functie de cata experienta aveti.
Cercei cristale “Perfect Innocence”
4. Editarea foto
Este etapa finala, odata ce am terminat cu fotografierea propriu-zisa. Se descarca toate pozele in calculator.
1) In primul rand trebuie selectate fotogafiile in care bijuteria este in focus – adica este clara: se vede din ce este compusa bijuteria – fire, cristale etc.
2) In al doilea rand se face o selectie din poza – in termeni tehnici “crop” – in care pastram acea parte a pozei care contine bijuteria. Asta deoarece in poza de regula nu avem numai bijuteria, ci si o buna parte din fundal. Ca si idee, bijuteria ar trebui sa ocupe 70% din spatiul fotografiei. Nu e o idee buna nici sa oprim doar bijuteria in poza, pentru ca este obositor. De asemenea ea nu trebuie neaparat sa ocupe pozitia centrala: cateodata asezata putin intr-una din lateralele pozei arata mult mai bine.
3) Urmeaza partea mai delicata in care obtinem lumina pe care o vrem. Aici depinde mult de cunostintele fiecaruia. Un pic de joaca cu brightness/contrast este indicata intotdeauna. Eu prefer GIMP intrucat este gratis si relativ usor de folosit. Exista acolo meniul “Colors”/ “Brightness & Contrast” pentru modificari ale iluminarii. La fel puteti incerca si in celelalte optiuni din acest meniu pentru prelucrari de imagine. Necesita cateva ore de joaca pana gasiti ceea ce va convine, ca apoi sa le aplicati la toate fotografiile.
4) Odata ce am terminat de prelucrat, este indicata si o redimensionare a pozei. Asta numai daca poza prelucrata are dimensiuni mai mari de 1000. Am luat 1000 ca si reper intrucat astfel este vizibila intreaga poza cam pe orice monitor.
Ultimul pas este adaugarea semnaturii la poza, dar eu “sar” aceasta etapa, care pentru mine este o zona mai nebuloasa. Recunosc, nu stiu cum se face . In plus, avand magazine pe situri diferite, si numele “marcii” difera, deci ar trebui sa fac de doua ori mai multa munca pentru semnarea fotografiilor.
Sper ca v-am putut fi de folos macar putin in lupta cu acest balaur mancator de timp si nervi, care este fotografia produselor handmade.
Va astept cu povesti despre balaurii vostri si va urez sa aveti mult spor la margelit si bineinteles, la fotografiat !
Ii multumim Danielei Bobocel (Rainbow_drops) pentru acest tutorial!
Multumim pentru sfaturi! Foarte clar prezentate si utile!
Un articol descoperit la timp. Multumesc!